Saturday, November 21, 2009

LAKSA PENANG


1 kilo laksa (dicelur) 1 kg ikan kembung (ikan sardin pun buleh)
2 batabg bunga kantan
5 keping asam gelugur
10 biji cili padi
1 tangkai daun kesum
2 sudu besar otak udang
1 batang serai (diketuk)
4 liter air
1 biji timun
sedikit daun salad
2 biji bawang besar
2 sudu besar cili kisar
4 biji telur rebus
garam secukup rasa


Cara membuatnya:

1. rebus ikan kembung hingga lembut. buangkan tulangnya dan kisar isi ikan hingga halus
2. masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daum kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang dan air ke dalam periuk. biarkan mendidih selama 20 minit.
3. kemudian masukkan isi ikan, garam dan masak lagi selama 10 minit.


Cara menghidang

1. masukkan laksa ke dalam mangkuk.
2. tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun dan telur rebus

0 comments:

Post a Comment